Hulvaton piilopaikka: yöjuna, vaunu 256

Seuraa blogia Bloglovin -sivustolla

Eräs tapa päästä Firenzestä Müncheniin on varata nukkumapaikka yöjunaan. Matkalla saattaa tavata mm. italialaisen pilviveikon, vailla viisumia harhailevan amerikkalaisen, fleecemiehen joka saattaa olla junayhtiöllä töissä, sekä äänekkäitä saksalaisnaapureita. Mutta miksiköhän yöjunassa ei ole peittoja eikä tyynyjä? Mitä fleecemies ajaa takaa kurkkiessaan osastomme ovesta? Kuinka selviytyä rinkan kanssa naurettavan korkealle yläpetiin? Miksei rajatarkastaja huomaa meitä? Hyppää yöjunan kyytiin ja ota selvää tästä kaikesta (jos pystyt)!

Hyppää kyytiin ja kiipeä korkeuksiin potkaisematta matkatoveria

Firenzen asemalla kello käy, mutta junaa ei näy. Kymmenen minuutin myöhästyminen venähtää kahteenkymmeneen, sitten kolmeenkymmeneen. Odottelemme aulassa, josko joku lopulta keksisi ilmoittaa, mille raiteelle kulkupeli on saapumassa.

Laituriarpajaiset päättyvät ja taululle kilahtaa numero: raide 9. Rinkka selkään ja matkaan!

1Lähtevät
Italialaiset rautatievirkailijat varmaan vetävät pitkää tikkua, mille raiteelle kukin saapuva juna kulloinkin ohjataan. Kuinka on mahdollista, ettei junan saapumislaituria tiedä ennen kuin juna oikeasti saapuu? Jaksan ihmetellä näitä organisointitaitoja lievästi huvittuneena.

Juna jatkuu pitkälle laiturin toiseen päähän saakka. Lipussa näkyy vaunu 256 – onkohan vaunuja todella kaksisataaviisikymmentäkuusi? Sattumalta oma vaunumme on kuitenkin heti ensimmäisenä. Hyppäämme sisälle uteliain mielin.

Ostimme säästöliput kuuden hengen makuuvaunuun, joka löytyy käytävältä. Meidän paikkamme ovat aivan ylähyllyllä – niin korkealla ettei rinkan kanssa taida päästäkään kiipeämään. Päätän kuitenkin yrittää.

Alakerran italialaismies saa melkein rinkasta niskaan, kun kapuamiseni ei ensi yrittämällä tuota tulosta. Kappas, tikapuut ovat alle nollakulmassa eikä kiipeämisestä siksi tule mitään. Myös alastulo puolivälistä on vaikeaa.

Olen jumissa enkä halua laskeutua rinkkoineni italialaismiehen niskaan.

Pääsen alas, korjaan tikkaita parempaan asentoon ja yritän uudelleen. Ylimmät sängyt ovat naurettavan korkealla, ja alan kikattaa hermostuneesti epätoivoiselle tikaskiipeilylleni. Pääsen lopulta yläsänkyyn vahingoittamatta alakerran asukasta enää enempää. Matkakumppanini tosin melkein potkaisee italialaista kengällä kavutessaan ylähyllylle, onneksi ei aivan osu. Miesparka, millaiset vaunukaverit hän saikaan.

Kiivetään
Varsin epätoivoinen yritys joka päättyi hermostuneeseen hihitykseen, lieviin vaurioihin ja lopulta onnistuneeseen laskeutumiseen yläpedille.

Anteeksi kaikesta, matkatoverit

Juuri päästyämme yläkertaan vaunusta simahtavat valot. On melkein pilkkopimeää, ja hermostunut kikatukseni ei tahdo loppua. Tukahdutan sen hihaani, on yritettävä käyttäytyä nyt. Vaunuun tepastelee Hagridin kaksoisolento USA:sta, ja yllättyy nähdessään italialaismiehen alapedillä. Meitä tulokas ei huomaa pimeiltä ylähyllyiltä.

Uusi huonetoverimme on hypännyt kyytiin jo Roomasta, eikä tiennyt että muitakin matkustajia on tulossa samaan hyttiin. Ontuvalla italialla parrakas jenkki pahoittelee levällään olevia tavaroitaan sanoin scusi per tutti. Anteeksi kaikesta. Tekisi itsekin mieleni jo pahoitella kaikkea, vaikka emme ole vielä edes lähteneet. Mitähän tästä tulee?

Alakerran kasuaali keskustelu jatkuu, ja pieni hihitykseni paljastaa meidät pimeydestä. ”Oh, I had no idea there were even more people up there” huudahtaa yllättynyt jenkki. Esittäydyn ja kurotan alas kättelyyn. Toivottavasti juna ei nyt lähde etten tipahda täältä piippuhyllyltä. Keskustelemme niitä näitä, italialaismies on käynyt kerran Helsingissä. Jenkki on matkalla Berliiniin. Hauska tutustua!

Ylähyllyn mukavuuksia

Polvet ovat mytyssä jo vietettyämme hytissä 10 minuuttia. Ylähyllyllä ei mahdu istumaan, pää kopsahtaa kattoon. Asettaudun rinkan viereen ahtaasti kuulokkeet korvissa. Patja ei ole suoraan sanoen kaikista pehmoisin – se muistuttaa pikemminkin kangaspäällysteistä näkkileipää. Peitosta ja tyynystä ei ole toivettakaan, joten kääriydyn takkiin. Aamuksi on herätys soimassa siltä varalta, että tällä hyllyllä sittenkin pääsee torkahtamaan.

Juna nytkähtää liikkeelle puolisen tuntia aikataulusta jäljessä. Sammuttelemme valot kuuden hengen kopperosta ja käymme nukkumaan. Viereisen couchetten eli nukkumahytin saksalaisväki jatkaa juhlintaansa. Heräilen kevyestä unestani yöllä junan pysähdellessä Italiassa ja Itävallassa, mutta nukahdan aina uudelleen.

Vaikka matkatoverimme vaikuttavat vilpittömiltä, päätän silti nukkua tiiviisti rinkkani vieressä. Tämän vuoksi kylkeä ei mahdu kääntämään ilman, että asettelee takin, huivin ja tyynyn virkaa tekevän villatakin uudelleen. Operaatio toistuu yön aikana useita kertoja, mutta onnekseni en muksahda ylähyllyltä alas. Siinäpä olisikin melkoinen pudotus.

1 toimisto
Ylähyllyn toimiston ergonomia hakee vertaistaan.
1 tilaa on
Tilaa riittää. Onneksi pedissä on pieni kaide, muuten kenties heräisimme lattialta junan kolistellessa eteenpäin.

Piilossa rajatarkastajilta – passit, kiitos!

Aamulla oveen koputetaan terävästi. Ausweise bitte, henkilöllisyystodistukset olkaa hyvät, vaatii saksalaispoliisi. Olemme tainneet siis ylittää rajan jos toisenkin. Alakerran tovereidemme reput tutkitaan tarkkaan ja papereita syynätään. Meitä ei aamuhämärässä taaskaan heti huomata, vaan olemme piilossa jopa poliiseilta.

Yllättynyt viranomainen katsahtaa katonrajaan vasta kotvan kuluttua, ja näkee meidät hämärässä. Ojennamme passimme, ja rajatarkastus on sillä selvä.

Suuntavaistosta ei ole hajuakaan, eikä yläpetiin näy maisemia – vain hieman ohi kiitäviä kiskoja verhon raosta. Saksalaispoliisien poistuttua Googlen kartta näyttää, että olemme yhä Itävallassa. Kenties naapurimailla on jonkinlainen YYA-sopimus rajatarkastusten suhteen, tai sitten Google on itsekin tipahtanut kartalta.

1Poliisilta piilossa
Oveen koputtava poliisi ei bongaa ylähyllyn matkustajia ennen kuin vasta pienen tovin kuluttua. Tännehän voisi piiloutua kokonaan, jos olisi jotain salattavaa.

Peittojen arvoitus selviää – vielä kerran piilossa ylähyllyllä

Seuraava koputus on vaimeampi, ja ovi on valmiiksi rakosellaan poliisien jäljiltä. Joku kurkkii toisella silmällä ovenraosta. Huomautan alakerran väelle, että oven voisi avata, jotta tämä mystinen kurkistelija pääsee sisään. Fleecepaitainen mies pyrkii käytävältä sisään, ja yllättyy nähdessään italialaisen alapedillä: en tiennyt, että sinäkin olet tässä junassa. Nimeäsi ei ole listassa.

Fleecemies tarkastaa italialaisen matkalipun, ja lähtee lippu kourassa ulos hytistämme. Hänen palatessaan on meidän vuoromme yllättää ylähyllyltä vielä kerran: oh, I did not know you are here too, mies tokaisee katsahtaessaan meihin päin. Puutumme niin ikään matkustajalistasta.

Ojennan matkalippumme fleecemiehelle, joka häipyy ovesta. Toivottavasti hän tosiaan on töissä täällä ja saamme lippumme vielä takaisin. Palatessaan mies vielä päivittelee, ettei todellakaan tiennyt meidän olevan junassa, ja kysyy, milloin oikein ostimme lippumme. Olisimme saaneet peitot ja tyynytkin, mikäli hän olisi tiennyt olemassaolostamme. Kappas vain. Hyvinhän tässä nukutti oman takin alla.

Kuppi teetä ja kylmä suihku, kiitos

Jenkkiystävämme vitsailee, että fleecemies voisi mieluusti tarjoilla kupposen teetä näin aamutuimaan. Kuinka ollakaan, mies palaa kysymään, mitä haluaisimme aamiaiseksi. Tilaamme kahvit, ja hetken kuluttua saamme pienet tarjottimet sämpylöineen, levitteineen ja kahveineen. Fleecemies ristitään uudelleen teemieheksi, ja nautimme aamiaista hilpeissä tunnelmissa vitsaillen.

Mitä kaikkea yöjunan hintaan kuuluukaan: tyynyjä, sämpylöitä, kahvia, peitto… käytävällä näyttää olevan jopa suihku. WC on matkakumppanini sanojen mukaan törkeässä kunnossa, joten kokeilen käytävän päässä sijaitsevaa toista vessaa. Se on yhä siisti, kylttikin tosin kertoo sen olevan WC potenssiin kaksi.

1 vessa
Kuvassa se parempi vessa – WC² eli WC potenssiin kaksi!

Suihkun suhteen olen skeptinen, ja italialainen matkatoverimme vahvistaa epäilyt. Sieltä tuskin tulee lämmintä vettä, joten ei kannata yrittää. Saavumme Müncheniin muutenkin jo puolen tunnin kuluttua, joten aikaa suihkulle ei ole.

1 käytävä
Yöjunan käytävälle mahtuu monta hyttiä – kuudelle, neljälle tai kahdelle hengelle. Valitsimme säästövaihtoehdon, ja matkatoverimme sattuivat olemaan varsin hauskaa ja luotettavaa seuraa.
1aaamiainen
Aamiainen maistuu ylähyllyllä, vaikka pää kopsahteleekin kattoon.
1Maisemia
Aamu valkenee ja lähestymme Münchenin päärautatieasemaa! Hullun hatuntekijän teekutsuja muistuttava matka on ollut oikea elämys jatkuvine yllätyksineen.

Tuntemattomat ihmiset sullottuna hetkeksi samaan todellisuuteen

Yöjuna on oikea elämysmatka. Hermostunut kikatukseni jatkuu aamulla, matka tuntuu epätodelliselta kaikkine kummallisuuksineen. Vaunutoverimme ovat kuin toisesta maailmasta, silti jaamme tämän matkan heidän kanssaan. Toinen on matkalla isovanhemmilleen Saksaan. Toinen harhailee Euroopassa maasta toiseen ja koettaa keksiä, mistä maasta pääsisi helpoiten ulos ilman viisumiaan. Me puolestamme olemme hullulla junaristeilyllä, joka alkoi Euroopan pohjoispuolelta Tampereelta.

Hetkeksi meidät on sullottu samaan vaunuun, eri puolilta maailmaa pysäytetty matkallamme Firenzestä Müncheniin. Sitten kukin jatkaa tahoilleen, minne lienevätkään. Sanomme heipat, italialainen juoksee seuraavaan junaan. Autamme jenkkituttavaamme lipun ostossa ja kannamme hänen kitaransa junaan. Sitten tiemme erkanevat: on aika jatkaa omia tarinoitamme eri suuntiin.

Buon viaggio! Gute Reise!
-Anni

1 M'unchen
Pääsimme Müncheniin, josta matka jatkuu suoraan kohti rakasta Berliiniä. Vajaa kuusisataa kilometriä taittuu neljässä tunnissa – matka jatkukoon!

6 kommenttia artikkeliin ”Hulvaton piilopaikka: yöjuna, vaunu 256

  1. Niin ihanaa luettavaa reissustanne et unohdan ihan olevani Suomessa 😉…Mukavaa ja mielenkiintoista kotimatkaa teille 🤗👍

    Liked by 1 henkilö

  2. No nyt tuli jo ihan ehta reilifiilis. Ihan mahtava yöjunakuvaus. Tää olisi ihan hyvin voinut olla 80-90-lukujen reililtäkin. Jotkut asiat ei muutu.
    Ja mä niin kuulin tukahdutetun ylähyllyn hihityksen tänne meille saakka… 🤭😁

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s