Mitkä tiet vievät Roomasta pois? Paikallisjunamatkailua Italiassa

Viikonloppu Roomassa on vierähtänyt hyvässä seurassa treenaten ja iltoja istuen. On aika suunnata eteenpäin, ja arpa osoittaa kohti Assisia – hurmaavaa pikkukylää junaradan varrella. Assisilainen ystävämme (- ei se Fransiscus, vaan eräs toinen) lupaa majoittaa meidät asunnollaan. Mutta mitä kannattaa muistaa matkustaessa italialaisella paikallisjunalla? Kuinka pääsemme Rooman toiselta laidalta Terminin asemalle? Ja missä kummassa on laituri 1est?

Italian junaliikenne on harvoja asioita, jotka maassa toimivat kokemukseni mukaan saumattomasti ja helposti. Junalla pääsee lukuisiin paikkoihin, valintansa mukaan joko kalliimmalla hinnalla hetkessä tai edullisemmalla lähijunalla hieman pidempään körötellen. Jos kolmesataa kilometriä tunnissa kiitävä Frecciarossa on liian nopea tai hintava, kannattaa valita paikallisjuna!

Suurten kaupunkien väliin jää lukuisia vierailemisen arvoisia, ihastuttavia pikkukyliä, joissa nopeat junat eivät pysähdy. Assisi on yksi näistä.

Italia
Aika lähteä Roomasta – muttei Italiasta. Mikä siinä muuten onkaan, että EU:n takapulpetin häirikköoppilas on kaikista kovin liputtamaan unionin puolesta – sinisiä tähtilippuja kun liehuu joka nurkalla? No, ei pureuduta nyt politiikkaan vaan jatketaan leppoista junamatkailua.

Tähdet kohdillaan – kuinka päästä Terminin asemalle paikallisbussilla?

Treeniviikonlopun jälkeen eri puolilta maailmaa saapuneet ystävämme lähtevät Roomasta kukin tahoilleen, niinpä on meidänkin aikamme kerätä kamppeet rinkkaan ja jatkaa junamatkailua. Salimme sijaitsee Rooman koillislaidalla metron ulottumattomissa, joten budjettimatka päärautatieasema Terminille on melkoinen seikkailu paikallisbusseilla.

Ainoa suora yhteys treenisalilta Terminille on bussi numero 223, joka liikennöi arkipäivisin silloin, kun kuljettajaa huvittaa. Tai kun ruuhka antaa myöten ja mikäli bussi ei hajoa matkalla ennen meidän pysäkkiämme. Aikataulua ei ole, ja jos joku sellaisen jostain löytää, on se hyvin viitteellinen. Korostan: hyvin viitteellinen.

Siispä bussimatkaa suunnitellessa ensimmäinen tärkeä askel on istahtaa gelatolle. Bussi saattaa mennä juuri nyt, tai kohta, tai viidenkymmenen minuutin kuluttua. Tai huomenna. Joten miksemme istuisi alas jäätelölle ensin: katsotaan asiaa uusin silmin vasta herkkuhetken jälkeen.

Bussipysäkki
Bussipysäkillä voi helposti vierähtää kokonainen ihmisikä jos toinenkin. Tämä ei ole lättähattujen kitinää, vaan ihan aitoa hämmästystä siitä, että paikallisbussi saattaa päivittäin olla helposti 50 minuuttia myöhässä.

Bussiliput Roomassa voi ostaa esimerkiksi Tabaccheriasta eli tupakkakaupasta, vanhan ajan pikkukioskista joita löytyy joka nurkalta. Paitsi tietysti siltä nurkalta, jolta bussisi lähtisi. Välillä liput ovat loppu, eli yksi kioski ei riitä. Varaudu käymään parissa-kolmessa ennen kuin voit varmuudella sanoa saavasi liput (ehkä) ostettua.

Kolmannen kioskin kohdalla meitä lykästää: bussilippuja on myynnissä! Samaan aikaan pahamaineinen 223 kurvaa edelliselle pysäkille. Reissaajan nopealla turisti-italialla henkäisemme kassaneidille duebigliettidellautobusgrazie (kirjoitusasu puutteellinen) ja kaivamme pikaisesti kolme kolikkoa tiskille. Nappaamme liput käteen ja säntäämme ulos kioskista. Täyttä vauhtia seuraavalle pysäkille huutaen Aspetta! Aspetta! kuljettajalle, joka on juuri sulkenut ovet. Kuin ihmeen kaupalla ne avautuvat silmiemme edessä uudestaan, ja harppaamme bussiin. Ajoitus on täydellinen – me pääsemme suoralla jokeribussilla Terminille!

Leimaus2
Muista leimata ostamasi bussilippu keltaisella masiinalla bussissa. Olettaen, että bussi joskus saapuu pysäkille ja leimausmasiina on toiminnassa.

Juna Assisiin lähtee raiteelta 1est

Tähdet ovat kohdillaan paitsi bussin, myös seuraavan junan kanssa. Meillä on sopivasti 25 minuuttia aikaa lähtöön: ehdimme ostaa liput ja kietaista espressot huiviin ennen matkaa. Automaatilla tutto on bene, ja lippujen osto sujuu näppärästi. Roma-Assisi, kaksi aikuista ja yhteishinta on 21,90 euroa. Näin edulliseen pätkään ei kannata edes käyttää Interrail-lipun matkapäivää, vaan ostamme täyshintaiset liput.

Terminin asemalta lähtee junia joka puolella. Menisimmekö sittekin Napoliin? Tai kenties etelän Lecceen? Ehkä Torinoon… ei kiitos, ei enää sinnepäin. Meidän paikallisjunamme lähtee raiteelta 1est. Tämä ei tarkoita arvioitua lähtölaituria, kuten ensin luulemme, vaan laituria nimeltä 1est. Toisin kuin muut laiturit, tämä mystinen ’est’ on pitkän kävelyn päässä, melkein Eestissä asti. Kahvilassa venähtää, joten juoksemme pikapikaa aseman toiseen päähän ja siitäkin vielä eteenpäin.

Mikäli matkustat paikallisjunalla, varaa reilusti aikaa laiturille siirtymiseen. Ainakin mikäli laiturisi sijaitsee melkein Baltiassa saakka.

Ehdimme kuitenkin junaan, ja on aika ottaa pari tuntia rennosti gradun parissa. Artikkelianalyysi etenee, vaikka tuon tuosta tekeekin mieli vilkuilla henkeäsalpaavia vuoristomaisemia pikkukylineen ja peltojen yllä liitelevine lintuparvineen. Kaunis matka totta tosiaankin.

Minne mennä
Minnehän sitä lähtisi Terminiltä? Vaihtoehtoja riittää kolmen ”sivun” verran. Älähän siis hämäänny tähyillessäsi lähteviä junia: taululla saattaa vaihtua kolme eri listaa seuraavista lähtevistä junista. Odota vain kärsivällisesti (ja pidä laukkuasi hyvin silmällä taulua tuijotellessasi).
Kaffet
Kunnon espressoa ei voita mikään. Tämän voimalla jaksaa seuraavan (naurettavan lyhyen) junamatkan! Kaksi tuntia Assisiin, täältä tullaan.

Paikallisjunalla minne vain – mutta muista nämä:

Italian junaliikennettä voi kiittää täsmällisyydestä, siisteydestä ja (italialaiseen kontekstiin asetettuna) selkeydestä. Junalla on helppo liikkua paikasta toiseen, ne ovat yllättävän usein aivan ajoissa, vaunut ovat varsin siistejä ja yhteyksiä on paljon. Muutama pikkujuttu kannattaa kuitenkin huomioida paikallisjunilla matkustaessaan.

Juna
Ikkunasta näkyy monenlaista maisemaa: on vuorta, jokea, maatilaa, pikkukyliä rinteissä… Silmät vilkuilevat ikkunasta ulos vaikka gradua olisi kirjoitettavana.

Selvitä reitti etukäteen, ja katso tarkkaan, mistä junasi lähtee. Terminin asema ei ole ainoa vaihtoehto, Roomassa on myös mm. suuri Roma Tiburtina-juna-asema, josta moni paikallisjuna liikennöi. Miltä tahansa asemalta lähdetkin, katso tarkkaan junan lähtölaituri ja suunta. Ettei sinullekin käy kuten meille Milanossa.

Osta lippu etukäteen esimerkiksi automaatista. Pienemmilläkin juna-asemilla on usein Trenitalian eli Italian junayhtiön lippuautomaatti, joka palvelee useilla kielillä (muttei onneksi yhtä aikaa. Olemme Italiassa, joten kaikki on mahdollista). Automaattien läheisyydessä kannattaa olla erityisen tarkka taskuvarkaiden varalta, sillä pahaa-aavistamattomat turistit ovat yleinen ja helppo kohde näpistyksille. Myöskään apua ei kannata ottaa vastaan keltään muulta kuin Trenitalian univormuun pukeutuneelta henkilökunnalta.

Automaati
Maatit puhuvat sujuvaa englantia ja korttimaksukin onnistuu (usein).

LEIMAA LIPPUSI. Paikkalippuja lähijuniin ei myydä, mutta ostaessasi lipun automaatilta valitset silti, millä kellonlyömällä lähtevään junaan aiot hypätä. Tietylle päivälle tiettyyn junaan ostettu lippu ei silti ole voimassa, ellet leimaa sitä ennen lähtöäsi asemalta tai laiturilta löytyvässä vihreässä pikku-pömpelissä. Konduktöörit eivät todellakaan katso hyvällä, mikäli matkustat leimaamattomalla lipulla: sinulta saatetaan periä tarkastusmaksu tai vähintäänkin sopuhintainen korruptiolisä. Leimaa siis lippusi, ja vältyt monelta harmilta.

Leimaus
Kuvan oikeassa reunassa on junalipun leimauslaite. Jos laite on rikki (mitä sattuu välillä), etsi toinen. Älä nouse junaan leimaamatta lippua, tai matkustat teoriassa kokonaan ilman lippua.

Hyppää junaan ja nauti matkasta! Paikallisjunat ovat kokemukseni mukaan siistejä, niissä on yleensä vessa ja tavallisen mukavat penkit. Jos tuuri käy, saatat löytää vastakkaiset paikat, joissa on välissä pöytä esimerkiksi työskentelyä tai evästaukoa varten. Muista kuitenkin keräillä kamppeesi ajoissa ennen omaa pysäkkiäsi – paikallisjunat pysähtyvät hyvin lyhyen aikaa ja jatkavat pian matkaa. Älä siis aja onnesi ohi, ellet halua vahingossa ajautua seuraavaan somaan pikkukylään.

Assisin asea
Saavuimme Assisin rautatieasemalle! Pikkukylissä on onneksi useimmiten vain yksi asema, joten oikealla asemalla poistuminen on helppoa.
Assisin kuja
Assisin pikkuiset kujat ja portaikot hurmaavat satunnaisen vierailijan. Olemme täällä jo toista kertaa, ehkä tulemme vielä uudestaan!
Dolci
Pasticceria pistää parastaan – voiko näitä oikein vastustaa?!

Kirkko

Viehättävän pikkukylän tunnelmia tulossa blogiin lisää tuonnempana. Nyt yö koittaa Assisissa, ja huominen päivä on jaksettava seikkailla!

Buona notte!
– Anni

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Mitkä tiet vievät Roomasta pois? Paikallisjunamatkailua Italiassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s