Tehtävä suoritettu: junalla Tampereelta Roomaan

Täällä ollaan! Torinon junasekoilun ja 3300 kilometrin jälkeen olemme perillä. Päärautatieasema Terminillä riittää vilinää, autot tööttäilevät, aurinko paistaa. Ikuinen kaupunki on ennallaan. Mitä herkkuja Rooma tarjoilee matkalaisten päästyä perille? Kuinka roomalainen parkkeeraa? Mikä oli lopullinen reittimme Tampereelta Roomaan?

Siamo in arrivo a Roma Termini

Olemme saapumassa Rooman Termini-asemalle. Tätä junakuulutusta olen odottanut Ruotsista saakka, ja luulin kuulevani sen jo eilen saapuessamme Torinoon. Tällä kertaa olemme oikeassa junassa, oikeasti matkalla Roomaan ja pian perillä. Me teimme sen!

3300 kilometriä, 11 tuntia laivassa, noin 28 tuntia junassa (mukaan lukien Torinon ylimääräiset pari tuntia). Ohi vilistäviä maisemia, hetkiä, kohtaamisia, naurunaiheita, pohdinnan paikkoja, gradun artikkelianalyysiä. Aika kului uskomattoman nopeasti, kun nautti matkasta eikä odottanut perille pääsyä tunnista toiseen.

Terminillä tapaamme ystävämme Englannista, joka on myös tulossa treenileirille. Ystävämme on lähtenyt aamulla Lontoosta, me puolestamme maanantai-iltana Tampereelta. Siitä huolimatta saavumme Terminille viiden minuutin erotuksella – mikä ajoitus!

Termini
Terminin asemalla riittää väkeä, vilskettä, lähteviä ja saapuvia junia. Reppureissaajien on vaikea olla törmäilemättä kiireisiin matkalaisiin samalla kun tähyilemme, mille laiturille ystävämme juna saapuu.
Suojatie
Jalankulkija saa Roomassa olla tarkkana. Kuvan kulkuvälineet ovat parkissa asianmukaisesti keskellä suojatietä. Välistä mahtuu kyllä puikkelehtimaan.

Liikenne
Eräs lempipuuhani Roomassa on katsella liikenteen uskomatonta sujumista kaiken kaaoksen keskellä. Vielä koskaan en onneksi ole nähnyt Roomassa kolaria, vaikka niitäkin varmasti paljon sattuu. En ymmärrä, miten systeemi oikein toimii ja (melkein) kaikki pääsevät (melkein) joka päivä (melkein) sinne, minne ovat matkalla!

Tre cappuccini per favore

Roomalaista kahvia ei voita mikään. Tai oikeastaan italialaista kahvia. Myöskään saapasmaan keittiö ei suotta ole maailmankuulu. Täällä osataan tehdä uskomattoman hyvää ruokaa. Illalla suuntaamme läheiseen pizzeriaan ja valitsemme tiskiltä omat palasemme mitä herkullisimman näköisistä vaihtoehdoista.

Aamulla suuntaamme hotellin viereiseen kahvilaan. Tätä tunnelmaa ei myöskään tavoita missään muualla: kupit kilisevät, espressokeitin hurisee, asiakkaiden koirat odottavat nätisti tiskin takana omistajien syödessä cornettoa aamiaiseksi. Joku nappaa nopean espresson ja kiitää takaisin autoonsa, jonka jätti hätävilkkuineen keskelle katua. Vanhukset jutustelevat käsillään ja kauniilla italian kielellä viereisessä pöydässä cappuccinojensa äärellä.

Me istahdamme cornettojen ja cappuccinojen kanssa parantamaan maailmaa ystävämme kanssa. Mahtavaa nähdä pitkästä aikaa ja päästä vaihtamaan kuulumisia. Matkailussa mielestäni melkein paras juttu ovat ystävät eri puolillta maailmaa, joita pääsemme taas tapaamaan.

Pizzat
Maistuisiko roomalainen pizza?
Herkut
Tai kenties jokin näistä kahvilan monista pienistä herkkupaloista?
Aamukaffe
Perinteistäkin perinteisempi roomalainen aamiainen: cappuccino e cornetto.
Jädet
Gelato on klassikko. Läheisen jäätelökioskin myyjät ovat tulleet jo tutuiksi, joten annos on reilu ja kuorrutus tulee kaupan päälle. Kioski on muuten auki kahteen asti yöllä, vaikka se myy pelkkää gelatoa. Asiakkaita riittää vielä myöhälläkin.

Tampereelta Roomaan pienen lisäkierroksen kera

Koko matka tuntui kaikkineen helpolta – jopa liian helpolta! Olin varautunut henkisesti siihen, että istuminen puuduttaa ja junat ovat myöhässä. Vaihdot sujuivat näppärästi, junat olivat viihtyisiä ja väljiä, varauksiakin tarvittiin vain parissa paikassa.

Ainoa hermoja raastava hetki oli Torinoon saapuminen, mutta siitäkin selvittiin lopulta mainiosti. Lisäkeikka ei tuonut paljoa ylimääräistä harmia, ja ”menetimme” vain yhden ylimääräisen matkapäivän.

Kartan ulkopuolella_pienennetty.jpg
Se tunne, kun reittisi lähtee Interrail-kartan ulkopuolelta. Ja silti pääsimme kartalle, lopulta myös perille!

Lopullinen reittimme oli siis seuraavanlainen:

Maanantai:
Tampere-Turku
Turku-Tukholma
Tiistai:
Tukholma- Kööpenhamina
Kööpenhamina-Fredericia
Fredericia-Hampuri
Keskiviikko:
Hampuri-Zürich
Zürich-Milano
Milano-Torino (älä kokeile tätä ellei tarkoituksesi ole oikeasti mennä Torinoon)
Torstai:
Torino-Rooma

Teoriassa siis ehdimme Tukholmasta Roomaan kahdessa junapäivässä, käytännössä emme aivan. Torinon keikka ei ollut suunniteltu, vaan puhdas vahinko. Väsyneenä matkustaminen voi herpaannuttaa tarkimmankin reissaajan huomion, joten matkapäivien sopivaa pituutta kannattaa harkita tarkkaan omaa jaksamista yliarvioimatta.

Rooma on ennallaan, juuri sellaisenaan kuin sen muistinkin. Okei, ehkä kahvi on vielä pehmeämmän makuista, pizza mehevämpää ja liikenne sekavampaa kuin muistin. Perillä on hyvä olla. Me todella teimme sen!

Ciao ragazzi!
-Anni

P.S. Kuulumiset eivät pääty tähän! Lisää juttua luvassa blogiin Roomasta sekä reilin jatkuessa. Paluumatka välietappeineen on vielä edessä. Sillä välin voit vilkuilla satunnaisia päivityksiä Instagram-tilillä!

4 kommenttia artikkeliin ”Tehtävä suoritettu: junalla Tampereelta Roomaan

  1. Kylläpä tuli hirveä ikävä Italiaan tämän luettuani, ja onni onkin, että lempimaahan pääsee junalla. Hienosti meni, ja pienet sivuraiteilut kuuluu junalla matkustamisessa asiaan! Hienoa myös, että kerrotte kokemuksistanne. Toivottavasti junamatkailusta tulee varteenotettava vaihtoehto ainakin Euroopan sisällä matkailulle.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentistasi, mukava kuulla! Italia vie kyllä helposti sydämen, ja aina haluaisi palata takaisin. Matka oli tosiaan ihan yllättävän helppo, olin varautunut henkisesti paljon pidempään reissuamiseen ja isompiin vastoinkäymisiin! Toivon että blogi innostaa muitakin junailemaan 😊

      Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s