Kaikki jäävät pois Bolognan asemalla: tarina siitä, kuinka emme päässeet illaksi Roomaan

Pitkä matkapäivä huipentuu reissun viimeiseen junanvaihtoon: Milanosta Roomaan. Enää kolme tuntia, ja olemme perillä. Tukholmasta Italiaan kahdessa päivässä, helppo homma, vaikka hiukan jo väsyttää. Mutta miksi kaikki poistuvat junasta Bolognassa? Mitä ravintolavaunun setä yrittää kertoa? Kuka on Roberto ja mihin häntä tarvitaan?

Lippuvaraus automaatista ja matkaan

Zürichin-juna saapuu Milanoon aikataulussa 18.35. Viimeinen pätkä edessä, ja ehdimme sopivasti seiskan junaan kohti Roomaa. Lippuautomaatilla pienen taistelun jälkeen saamme varaukset tehtyä, ja olemme valmiita toistaiseksi viimeiseen junamatkaan ennen taukoa Roomassa.

Viisi minuuttia lähtöön, ennen automaatille menoa kurkistin lähtölaiturin numeron isolta taululta. Jostain syystä monella italialaisasemalla on käytäntö, että junien laiturit ilmoitetaan vasta vähän aikaa ennen junan lähtöä. Iso väkimassa seisoo aikataulunäytön edessä, joten emme jaksa koukata enää kurkistamaan lähtölaituria taululta. Johan katsoin sen, ja numero on muistissa.

Raiteelta kuusi hyppäämme Milanon junaan. Koska istumapaikat ovat viime hetken varauksesta johtuen hajallaan eri vaunuissa, päätämme leiriytyä ravintolavaunuun. Kofeiiniton espresso maistuu, ja viimeinen matkapätkä etenee väsyneesti. Päässä hurisee, viimeiset kolme tuntia junassa ovat melkein liikaa, mutta pääsemmehän suoraan perille vielä saman matkapäivän aikana.

Karma
Piirtelen jo innoissani ”reaaliaikaiseen” reilikarttaamme reitin Roomaan. Kohta perillä!

”Yes, yes, andiamo a Roma”

Ravintolavaunun henkilökunta kurkistelee olan yli, kun levittelen reilikarttaa pöytään. He kyselevät, mistä olemme kotoisin ja minne matkalla. Saamme hyvän englanti-italia-käsienheilutus -keskustelun aikaan jutustellessamme pitkän junareittimme vaiheista. Kun osoitan matkaa Milanosta Roomaan, kahvilan setä mainitsee, että olemme nyt matkalla kohti *muminaa*. Yes yes, olemme menossa Roomaan, hymyilen ja taittelen kartan reppuun.

Ainoa pysähdys matkalla on Bolognan asema noin puolivälissä. Aseman lähestyessä pakkaamme reput, ja päätämme siirtyä istumapaikoille. Aika moni näyttää jäävän pois, joten vaunuosastossa on hyvin tilaa. Jopa epäilyttävän hyvin. Ei oikeastaan enää ketään muuta kuin me.

Levittelemme tavaroita, kun konduktööri kävelee ohitse. ”Finito” hän toteaa. Juna seisoo. Olemme päätepysäkillä. Mutta miksi, junanhan piti jatkaa Bolognasta Roomaan ilman vaihtoa! Epätoivoinen ma andiamo a Roma, mutta menemme Roomaan -soperrukseni ei auta, vaan juna on ja pysyy tässä. Eikä suinkaan Bolognassa, vaan Torinossa.

 

Non parlo inglese sekä kallis yöjuna

Missä on Torino? Miksi me olemme siellä? Päässä pyörii, kun poistumme junasta. Reppu melkein unohtuu hötäkässä ylähyllylle, konduktööri onneksi huomauttaa asiasta. Mutta kuinka kummassa tässä näin kävi, ja mitä nyt tehdään?

Ulkona kylteissä lukee Torino Porta Nuova, eli meitä ei ole huijattu. Mieleeni palaa häilyvä kuva Italian kartasta, jossa Torino on sijoittunut jonnekin pohjoiseen, väärään suuntaan. Google vahvistaa asian, ja olemme näemmä nyt lähempänä Ranskaa kuin Roomaa. Hienosti.

Lippukioskin setä osaa auttaa, mutta vain italiaksi. Onneksi matkailijan selviytymisalkeet ovat hallussa, ja saamme keskusteltua yöjunan makuuvaunun hinnastosta. Noin satasen keikka olisi tiedossa, ja aamukuudelta olisimme Roomassa ’väärällä’ Ostiensen asemalla. Pidämme neuvottelutuokion, jonka tuloksena jätämme lippuluukun sedän neuvot taaksemme ja varaamme majoituksen Torinosta.

Kuka teistä on Roberto?

Majoitus löytyy reilun kilometrin päästä rautatieasemalta, ja Roberto lupaa tuoda avaimet ovelle kymmenen minuutin kuluttua. Väsyneet matkalaiset näkevät Robertoja joka nurkalla: tuo pakettiauton kuljettaja on varmaan hän, ehkä tuo kävelijä, tuo polkupyörälähetti, resuinen ohikulkija. Yli kaksikymmentä Robertoa ajaa autolla ohi. Eräs ystävällinen Roberto avaa myös oven majataloon, jonka edessä odotamme. Kysymykseemme hän kuitenkin vastaa, ettei tunne ketään Robertoa.

Avainsankari eli se oikea Roberto saapuu ja päästää meidät sisään. Käytävässä tuoksahtaa pilvi ja vuosikymmenten varrella kertynyt kosteus. Itse asunto on kuitenkin tosi siisti ja vasta remontoitu. Olosuhteet huomioiden mainio majoitus. Buona notte!

Torinon maja
Kelpo majoitus löytyi vajaan tunnin varoitusajalla.
Aamiainen
Aamukahvin ja corneton ääressä kaikki näyttää jo valoisammalta. Tästä tuli ihan hauska lisäkoukkaus, ei eksyminen ole vaarallista.
Torinon aamu
Muraalin setä katseli meitä vastapäisestä rakennuksesta. Kuka lieneekään?
Jäde
Gelatot käteen ja aamukävelylle.
Patsaat
Toteamme, että italialaisille tyypillistä on joko yli- tai alisuoriutua, ainakin mitä rakentamiseen tulee. Ränsistyneet rakennukset tuovat hyvää kontrastia suuruudenhulluille kaupungin koristeille. Tämä suihkulähde löytyi aamukävelyllä sattumalta.

Väärä kaupunki ei olekaan ihan niin väärä

Aamun valjetessa olemme yhä lähempänä Ranskaa kuin Roomaa. Mutta hyvin nukutun yön jälkeen kaupunki on aivan toinen: aurinko lämmittää, kahvilat täyttyvät väestä ja puheensorinasta, ihmiset hymyilevät. Tämä on taatusti eri kaupunki kuin mihin eilen väsyneinä ja harmissamme saavuimme. Aamiainen lähikahvilassa nostaa tunnelmaa entisestään. Ei kuulemma ole olemassa vääriä junia, vaan ne menevät vain eri suuntaan. Tämä juna vei meidät hieman pidennetylle seikkailulle.

Frecciarossa
Joko nyt ollaan oikeassa junassa?

Nyt Frecciarossa eli punainen nuoli kuljettaa meitä jo kohti Roomaa, tällä kertaa ihan oikeasti. Triplavarmistimme laiturit, ja konduktöörilaumakin oli jo ennen junaa tarkistamassa, että lippumme ovat oikeat. Oi missä olitte eilen, kun apuanne olisi kaivattu Milanon asemalla? Loppu hyvin, kaikki hyvin – pääsimme perille! Ikuisen kaupungin tunnelmia luvassa huomenna!

Ciao ciao, alla prossima!
– Anni

8 kommenttia artikkeliin ”Kaikki jäävät pois Bolognan asemalla: tarina siitä, kuinka emme päässeet illaksi Roomaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s